Tolcsva és lehetőségei

Tolcsva a világ első zárt borvidékén, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken található.

A hegyoldalakban a legtöbb helyen ásványi anyagokban gazdag vulkanikus alapkőzet található, ami a testes, erős savgerinccel bíró borok készítésének kedvez. Egy jellemző jelenség az aszúsodás, ami nemcsak nálunk, hanem más borvidékeken is megfigyelhető, viszont a talajösszetétel, a különleges mikroklíma és a környező Bodrog és Tisza folyók kölcsönhatásának eredményeként itt minden évben megfigyelhető az aszúsodás, vagyis a nemes rothadás jelensége. Egy másik különlegesség, ami a borospincékben figyelhető meg, az a pincék falát vastagon beborító fehér és fekete színű nemespenész, ami azért egyedülálló, mert a világon csak két borvidéken fordul elő, ebből pedig az egyik épp a Tokaji borvidék.

Tolcsva kikapcsolódási lehetőségei:

 

Szirmay-Waldbott kastély

 

Az egykori nemesi családok élete, korhű bútorok, magával ragadó hangulat, történelem. Ez a Szirmay-Waldbott kastély. A kastély termeit audioguide-os vezetéssel lehet bejárni, érintőképernyős terminálok segítenek megismerni az épület, a Szirmay és Waldbott családok történetét, hétköznapjait, és ünnepeit. Előtte és utána pedig a kastély kávézójában van lehetőség a lazításra.

 

Tájház

 

A település központjában, a Kastélypark mellett található kis házat újította fel és állította vissza eredeti formájára az önkormányzat 2013-ban. A lelkes helyi embereknek köszönhetően a ház nagyon hamar megtelt élettel. A korhű bútorok és használati tárgyak kiválóan mutatják be a zsellér élet színterét.

 

Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza

 

Az egykori neves görög borkereskedő dinasztia nevét őrző Constantin-házban berendezett múzeum Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékét, az uradalmi, kincstári, állami pincészetek történetét mutatja be. Az évek során a lelkes helyi emberek felajánlásai révén alakult ki a kiállítás.

 

Hélia-D Herba kastély

 

A minőségi kozmetikumkészítés nagy múltú hazai cége, a Helia-D Kft. vette birtokba ezt a XVII. században épült kiskastélyt. Működésének jellege mentén pedig mi másról is szólhatna, mint a gyógynövényekről? Régi gyógynövény nyomatok a falakon, gyógynövény könyvtár, gyógynövényes kert, különleges kozmetikai kezelések, tokaji aszús krém- és kézműves szappan készítés.

Minden jog fenntartva: Bodnár Lászlóné Tolcsva, 2017    Készítette Kiss Sándor:  www.visualcenter.hu