a mi borunk

Borászatunkban a tradicionális értékeket képviseljük, ami azt jelenti, hogy hagyjuk a bort olyanná válni, amilyenné válni szeretne. Terelgetjük, igen, nem engedjük rossz irányba menni, de hagyjuk kialakulni. Ezt tanultuk, ezt szeretjük és ennek a szemléletnek az eredményét töltjük a vásárlóink poharába.

És hogy hogyan történik meg mindez?

 

A leglényegesebb tényező ebben a folyamatban az, hogy borainkat a 1,5 hektáros szőlőültetvényünkön megtermett szőlőből tölgyfa hordós érleléssel állítjuk elő.

 

Gyakorlott borkóstoló vendégeink már tudják, aki viszont még nem járt nálunk és nem tudja, azokkal megosztjuk, hogy miért éppen így készülnek boraink és milyen ízvilágot eredményez ez a fajta készítési mód.

 

A hagyományos hordós érlelés azt jelenti, hogy nem alkalmazunk fém tartályokat és élesztőgombákat az ízek és savak szabályozására, ehelyett tölgyfa hordókat használunk. Számos fafajtából készült hordót kipróbáltak már a borászok az idők során, de mára kétség sem fér hozzá, hogy a legjobb ízélményt a tölgyfából készült hordó adja a borhoz.

A hordók dongáiból kioldódó cserző és egyéb anyagok felelősek az aromák kialakulásáért, a bor lélegzését pedig a dongák résein keresztüláramló levegő biztosítja. Így készítjük hát testes, erős savgerinccel bíró borainkat a Tokaji borvidék egyik meghatározó településén, Tolcsván.

Minden jog fenntartva: Bodnár Lászlóné Tolcsva, 2017    Készítette Kiss Sándor:  www.visualcenter.hu